Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Pstrąg amandine – czyli pstrąg w migdałach. To klasyczny i smaczny sposób na przygotowanie pstrąga.
Składniki:
- 2 całe wypatroszone i sprawione pstrągi (po około 300 g)
- sól i pieprz do smaku
- 30 g (1/4 szklanki) mąki pszennej
- 4 łyżki masła
- 55 g (1/2 szklanki) migdałów blanszowanych w słupkach
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki – do przybrania
- 8 plasterków cytryny, do przybrania
Przygotowanie:
1Pstrąga opłukać i osuszyć. Doprawić na zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem do smaku. Obtoczyć w mące.
2W dużej patelni na dużym ogniu stopić 2 łyżki masła. Dodać pstrąga i przysmażyć z obu stron. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć przez około 5 minut z każdej strony, aż nie będzie w środku surowy. Wyłożyć pstrąga na półmisek i przykryć, aby zachował ciepło.
3Wytrzeć patelnię i włożyć do niej 2 łyżki masła. Smażyć masło na średnim ogniu, aż zacznie brązowieć. Dodać migdały i podsmażyć je, aż będą rumiane.
4Polać rybę sosem z migdałami, posypać natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny. Udekorować plastrami świeżej cytryny.
Porcja dla:
2 osób