Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Pstrąg amandine – czyli pstrąg w migdałach. To klasyczny i smaczny sposób na przygotowanie pstrąga.

Składniki:

  • 2 całe wypatroszone i sprawione pstrągi (po około 300 g)
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 g (1/4 szklanki) mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • 55 g (1/2 szklanki) migdałów blanszowanych w słupkach
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki – do przybrania
  • 8 plasterków cytryny, do przybrania

Przygotowanie:

1Pstrąga opłukać i osuszyć. Doprawić na zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem do smaku. Obtoczyć w mące.

2W dużej patelni na dużym ogniu stopić 2 łyżki masła. Dodać pstrąga i przysmażyć z obu stron. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć przez około 5 minut z każdej strony, aż nie będzie w środku surowy. Wyłożyć pstrąga na półmisek i przykryć, aby zachował ciepło.

3Wytrzeć patelnię i włożyć do niej 2 łyżki masła. Smażyć masło na średnim ogniu, aż zacznie brązowieć. Dodać migdały i podsmażyć je, aż będą rumiane.

4Polać rybę sosem z migdałami, posypać natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny. Udekorować plastrami świeżej cytryny.

Porcja dla:

2 osób