Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Najprostszy sposób na pstrąga. Podkreśla jego wyjątkowy, delikatny smak!
Składniki:
- 2 pstrągi patroszone
- 1 cytryna
- sól
- natka pietruszki do ozdobienia
- mąka do panierowania
- olej lub masło do smażenia
Przygotowanie:
1Pstrągi umyć, osuszyć, oprószyć mąką.
2Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
3Rozgrzać na patelni tłuszcz na średnio-dużym ogniu. Smażyć pstrągi po obydwu stronach aż się przypieką.
4Delikatnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec jeszcze przez 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Uważać, żeby ryba nie wyschła!
5Podawać z klinami z cytryny i udekorowane natką pietruszki.
Porcja dla:
2 osób