Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
35 min.

Najprostszy sposób na pstrąga. Podkreśla jego wyjątkowy, delikatny smak!

Składniki:

  • 2 pstrągi patroszone
  • 1 cytryna
  • sól
  • natka pietruszki do ozdobienia
  • mąka do panierowania
  • olej lub masło do smażenia

Przygotowanie:

1Pstrągi umyć, osuszyć, oprószyć mąką.

2Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.

3Rozgrzać na patelni tłuszcz na średnio-dużym ogniu. Smażyć pstrągi po obydwu stronach aż się przypieką.

4Delikatnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec jeszcze przez 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Uważać, żeby ryba nie wyschła!

5Podawać z klinami z cytryny i udekorowane natką pietruszki.

Porcja dla:

2 osób