Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Pstrąg pieczony na grillu w folii, z dodatkiem masełka ziołowego – bardzo prosty przepis, a rybka dietetyczna i bardzo smaczna.
Składniki:
- 4 pstrągi
- gałązki świeżych ziół, np. koperek, pietruszka, szczypiorek
Przygotowanie:
1Rozgrzać grill.
2Każdego pstrąga ułożyć na kawałku folii aluminiowym tak dużym, aby można było w niego owinąć luźno całą rybę.
3Zioła umyć i wysuszyć. Poobrywać listki z gałązek. Włożyć zioła do środka ryb i zawinąć luźno w folię, ale tak, aby nic z niej nie wypływało.
4Ułożyć pstrągi na grillu i piec ok. 20-30 minut, przewracając raz w połowie pieczenia.
5Przygotować masło pietruszkowe: wymieszać miękkie masło ze skórką i sokiem z cytryny, dodać pietruszkę. Wymieszać energicznie widelcem.
6Ostrożnie otwierać paczuszki z rybą i podawać z masłem pietruszkowym.
Porcja dla:
4 osób