Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
95 min.

Pieczone ziemniaki nadziewane farszem z pieczonego czosnku, pomidorków koktajlowych i oliwek, doprawionych świeżą bazylią i zapieczone z parmezanem. Wspaniałe danie!

Składniki:

  • 4 duże mączyste ziemniaki
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Ułożyć je na blasze i posmarować olejem, używając pędzla kuchennego. Piec przez 1 godzinę.

2Przygotować nadzienie oliwkowo-pomidorowe. Zawinąć główkę czosnku w folię aluminiową i piec wraz z ziemniakami 45 minut w piekarniku. Wyjąć, ostudzić nieco i wycisnąć upieczony miąższ z ząbków czosnku.

3Wymieszać z czosnkiem porwane listki bazylii, oliwki, łyżkę oliwy i pomidorki koktajlowe.

4Ostudzić nieco ziemniaki, następnie naciąć pionowo każdego ziemniaka od góry i powiększyć nacięcie palcami. Włożyć przygotowane nadzienie do kieszonek.

5Posypać je łyżką tartego parmezanu i zapiec w piekarniku, aż ser się roztopi.

Porcja dla:

4 osób