20 min.
75 min.
95 min.
Pieczone ziemniaki nadziewane farszem z pieczonego czosnku, pomidorków koktajlowych i oliwek, doprawionych świeżą bazylią i zapieczone z parmezanem. Wspaniałe danie!
Składniki:
- 4 duże mączyste ziemniaki
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Ułożyć je na blasze i posmarować olejem, używając pędzla kuchennego. Piec przez 1 godzinę.
2Przygotować nadzienie oliwkowo-pomidorowe. Zawinąć główkę czosnku w folię aluminiową i piec wraz z ziemniakami 45 minut w piekarniku. Wyjąć, ostudzić nieco i wycisnąć upieczony miąższ z ząbków czosnku.
3Wymieszać z czosnkiem porwane listki bazylii, oliwki, łyżkę oliwy i pomidorki koktajlowe.
4Ostudzić nieco ziemniaki, następnie naciąć pionowo każdego ziemniaka od góry i powiększyć nacięcie palcami. Włożyć przygotowane nadzienie do kieszonek.
5Posypać je łyżką tartego parmezanu i zapiec w piekarniku, aż ser się roztopi.
Porcja dla:
4 osób