Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
20 min.

Na eleganckie niedzielne śniadanie lub na piknik nadziejmy croissanty słodkim farszem z jabłek i marchewki oraz szynką.

Składniki:

  • 4 duże croissanty
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 łyżki chudego crème fraîche
  • 1 duża marchewka, grubo starta
  • 1 słodkie jabłko, posiekane

Przygotowanie:

1Przekroić croissanty poziomo nożem o ząbkowanym ostrzu tak, by wierzch każdego wciąż był połączony z jednej strony ze spodem.

2Utrzeć w misce majonez z crème fraîche. Dodać marchewkę, jabłko, dymkę, rzodkiewkę i orzechy pekan. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

3Nałożyć farsz na spody croissantów. Ułożyć na każdym szynkę. Przykryć wierzchem i podawać.

Porcja dla:

4 osób