Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
32 min.

Nie ma lepszego sposobu na przygotowanie świeżo złowionego pstrąga potokowego. Podawać z puree z ziemniaków i boćwiną ugotowaną na parze.

Składniki:

  • 4 całe pstrągi, wypatroszone, umyte (po ok. 350 g każdy)
  • 60 g (1/2 szkl.) mąki pszennej
  • 60 g (1/2 szkl.) mąki kukurydzianej
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cytryny pocięte w kliny, do ozdoby

Przygotowanie:

1Usunąć i wyrzucić skrzela ryb. Przepłukać ryby pod zimną wodą.

2W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać olej.

3W płytkim naczyniu wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą, solą i pieprzem. Zwiększyć ogień pod patelnią.

4Obtaczać ryby w panierce mącznej, a następnie smażyć w rozgrzanym oleju przez około 4 do 6 minut z każdej strony, lub do momentu, gdy mięso da się łatwo rozdzielać widelcem. Podawać z cytryną.

Porcja dla:

4 osób