Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
12 min.
12 min.
Całkowity czas:
32 min.
32 min.
Nie ma lepszego sposobu na przygotowanie świeżo złowionego pstrąga potokowego. Podawać z puree z ziemniaków i boćwiną ugotowaną na parze.
Składniki:
- 4 całe pstrągi, wypatroszone, umyte (po ok. 350 g każdy)
- 60 g (1/2 szkl.) mąki pszennej
- 60 g (1/2 szkl.) mąki kukurydzianej
- 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cytryny pocięte w kliny, do ozdoby
Przygotowanie:
1Usunąć i wyrzucić skrzela ryb. Przepłukać ryby pod zimną wodą.
2W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać olej.
3W płytkim naczyniu wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą, solą i pieprzem. Zwiększyć ogień pod patelnią.
4Obtaczać ryby w panierce mącznej, a następnie smażyć w rozgrzanym oleju przez około 4 do 6 minut z każdej strony, lub do momentu, gdy mięso da się łatwo rozdzielać widelcem. Podawać z cytryną.
Porcja dla:
4 osób