Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Tian to zapiekane warzywa przekładane warstwami. Potrawa ta pochodzi z Prowansji i jest czymś więcej niż tylko warzywami z oliwą. Jest przepyszna!
Składniki:
- 6 cukinii, obranej i pokrojonej w plasterki
- 6 pomidorów pokrojonych w plasterki
- 4 cebule, drobno posiekane
- 1 duży bakłażan, obrany i pokrojony w plasterki
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 100 ml wody
- 1 łyżka świeżych listków tymianku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 C.
2W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa na przemian w kilku rzędach. Oprószyć solą i pieprzem. Polać je 100 ml oliwy i 100 ml wody. Posypać tymiankiem.
3Piec przez 1 godzinę. Po upływie ok. 30 minut przykryć naczynie folią aluminiową, aby zapiekanka się nie przypaliła z wierzchu.
Porcja dla:
6 osób