Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Tian to zapiekane warzywa przekładane warstwami. Potrawa ta pochodzi z Prowansji i jest czymś więcej niż tylko warzywami z oliwą. Jest przepyszna!

Składniki:

  • 6 cukinii, obranej i pokrojonej w plasterki
  • 6 pomidorów pokrojonych w plasterki
  • 4 cebule, drobno posiekane
  • 1 duży bakłażan, obrany i pokrojony w plasterki
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 C.

2W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa na przemian w kilku rzędach. Oprószyć solą i pieprzem. Polać je 100 ml oliwy i 100 ml wody. Posypać tymiankiem.

3Piec przez 1 godzinę. Po upływie ok. 30 minut przykryć naczynie folią aluminiową, aby zapiekanka się nie przypaliła z wierzchu.

Porcja dla:

6 osób