Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
75 min.

Świetny sposób na wykorzystanie wszystkich ogórków z ogródka! Mocny akcent, jaki daje papryczka jalapeño, a także skropienie wszystkiego sokiem z limonki uwydatnia świeżość ogórków i nadaje salsie orzeźwiającego smaku.

Składniki:

  • 2 średnie ogórki bez nasion obrane i posiekane
  • 2 średnie posiekane pomidory
  • 75 g (1/2 szklanki) posiekanej zielonej papryki
  • 1 świeża papryczka jalapeño (lub czuszka) bez nasion, bardzo drobno posiekana
  • 1 mała posiekana cebula
  • 1 ząbek rozdrobnionego czosnku

Przygotowanie:

1W średniej wielkości misce wymieszać ogórki, pomidory, paprykę, jalapeño, cebulę, czosnek, sok z limonki, natkę pietruszki, kolendrę, koperek i sól. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Podawać z chipsami z tortilli.

Porcja dla:

12 osób