15 min.
40 min.
55 min.
Potrawa szybka tania i zdrowa 🙂 Pierś z kurczaka smażona ze szpinakiem i serkiem topionym, podawana z kaszą gryczaną.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 3 ząbki czosnku, rozgniecione
- oliwa z oliwek
- 1 lub 2 woreczki kaszy gryczanej
- 600 g mrożonego szpinaku
- 3/4 (75 g) serka topionego Hochland śmietankowego
- pieprz, sól
Przygotowanie:
1Pierś pokroić w drobną kostkę, dodać 0,5 ząbka czosnku i wymieszać.
2Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, po około 4 minutach dodać pierś z czosnkiem i smażyć aż się zrumieni (ok 10-12 min.).
3Po chwili wstawić 0,5 l wody na kaszę gryczaną i ugotować kaszę.
4Po 12 minutach na patelnię dodać szpinak, smażyć 6 minut i po chwili znów dodać 2 ząbki czosnku w całości lub rozgniecione – jak kto woli.
5Pod koniec pokroić serek topiony na 5 plasterków, doprawić pieprzem i solą.
6Wyciągnąć kaszę z wody i wsypać do miseczki.
7Na pierś ze szpinakiem dodajemy 5 plasterków serka – musisz rozłożyć je na całą powierzchnię patelni i zostawić na 1 minutę. Gdy się roztopi, dokładnie wymieszać .
8Można podać warstwami, ale ja osobiście wolę wszystko razem wymieszać w miseczce.
Porcja dla:
2 osób