Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Potrawa szybka tania i zdrowa 🙂 Pierś z kurczaka smażona ze szpinakiem i serkiem topionym, podawana z kaszą gryczaną.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • oliwa z oliwek
  • 1 lub 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 600 g mrożonego szpinaku
  • 3/4 (75 g) serka topionego Hochland śmietankowego
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

1Pierś pokroić w drobną kostkę, dodać 0,5 ząbka czosnku i wymieszać.

2Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, po około 4 minutach dodać pierś z czosnkiem i smażyć aż się zrumieni (ok 10-12 min.).

3Po chwili wstawić 0,5 l wody na kaszę gryczaną i ugotować kaszę.

4Po 12 minutach na patelnię dodać szpinak, smażyć 6 minut i po chwili znów dodać 2 ząbki czosnku w całości lub rozgniecione – jak kto woli.

5Pod koniec pokroić serek topiony na 5 plasterków, doprawić pieprzem i solą.

6Wyciągnąć kaszę z wody i wsypać do miseczki.

7Na pierś ze szpinakiem dodajemy 5 plasterków serka – musisz rozłożyć je na całą powierzchnię patelni i zostawić na 1 minutę. Gdy się roztopi, dokładnie wymieszać .

8Można podać warstwami, ale ja osobiście wolę wszystko razem wymieszać w miseczce.

Porcja dla:

2 osób