Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
40 min.

Są to najlepsze frytki jakie znam – roztwór cukru ma coś wspólnego z węglowodanami, ale smażone w ten sposób nie nasiąkają tak tłuszczem, więc są chrupiące.

Składniki:

  • 65 g (1/3 szklanki) cukru
  • 500 ml (2 szklanki) ciepłej wody
  • 2 duże ziemniaki – obrane i pokrojone na paski grubości 0,5 cm
  • 1500 ml (6 szklanek) oleju roślinnego do smażenia
  • 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)

Przygotowanie:

1W średniej misce rozpuścić cukier w ciepłej wodzie. Namoczyć w wodzie ziemniaki przez 15 minut. Wyjąć z wody i osuszyć na papierowym ręczniku.

2Rozgrzać olej we frytkownicy do 190°C. Włożyć ziemniaki i smażyć, aż nabiorą złotego koloru, od 5 do 6 minut. Osączyć na papierowym ręczniku. Posolić do smaku.

Porcja dla:

4 osób