Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Są to najlepsze frytki jakie znam – roztwór cukru ma coś wspólnego z węglowodanami, ale smażone w ten sposób nie nasiąkają tak tłuszczem, więc są chrupiące.
Składniki:
- 65 g (1/3 szklanki) cukru
- 500 ml (2 szklanki) ciepłej wody
- 2 duże ziemniaki – obrane i pokrojone na paski grubości 0,5 cm
- 1500 ml (6 szklanek) oleju roślinnego do smażenia
- 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
Przygotowanie:
1W średniej misce rozpuścić cukier w ciepłej wodzie. Namoczyć w wodzie ziemniaki przez 15 minut. Wyjąć z wody i osuszyć na papierowym ręczniku.
2Rozgrzać olej we frytkownicy do 190°C. Włożyć ziemniaki i smażyć, aż nabiorą złotego koloru, od 5 do 6 minut. Osączyć na papierowym ręczniku. Posolić do smaku.
Porcja dla:
4 osób