Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Kopytka z dodatkiem szpinaku, który nadaje nudnej potrawie wyrazisty kolor i ciekawy smak. Podawać z pieczenią i sosem.
Składniki:
- 800 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g mąki pszennej
- 300 g szpinaku mrożonego, rozmrożonego i odsączonego
- 2 jajka
- 100 g masła do polania
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Obrane ziemniaki rozgnieść dokładnie praską, wystudzić i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.
2Dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, wbić jajka i dodać rozmrożony i odsączony szpinak.
3Ciasto zagnieść podsypując mąką, tak aby było elastyczne, ale nie za twarde.
4Wyrobione ciasto podzielić na części, uformować z nich wałki i pokroić na 2-centymetrowe kawałki.
5Zagotować wodę z odrobiną soli (1 mała łyżeczka soli na litr wody) i wrzucać kopytka na wrzątek. Gotować 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
6Kopytka odcedzić. W garnuszku przyrumienić masło i polać nim zielone kopytka.
Porcja dla:
4 osób