Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Kopytka z dodatkiem szpinaku, który nadaje nudnej potrawie wyrazisty kolor i ciekawy smak. Podawać z pieczenią i sosem.

Składniki:

  • 800 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g mąki pszennej
  • 300 g szpinaku mrożonego, rozmrożonego i odsączonego
  • 2 jajka
  • 100 g masła do polania
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Obrane ziemniaki rozgnieść dokładnie praską, wystudzić i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.

2Dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, wbić jajka i dodać rozmrożony i odsączony szpinak.

3Ciasto zagnieść podsypując mąką, tak aby było elastyczne, ale nie za twarde.

4Wyrobione ciasto podzielić na części, uformować z nich wałki i pokroić na 2-centymetrowe kawałki.

5Zagotować wodę z odrobiną soli (1 mała łyżeczka soli na litr wody) i wrzucać kopytka na wrzątek. Gotować 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.

6Kopytka odcedzić. W garnuszku przyrumienić masło i polać nim zielone kopytka.

Porcja dla:

4 osób