15 min.
60 min.
75 min.
Pyszna i absolutnie wyjątkowa potrawa we włoskim stylu. Udka z kurczaka, pomidory, bazylia i oliwki w aromatycznej potrawce!
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 8 udek z kurczaka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 120 ml białego wina
- 2 puszki (po 400 g) pomidorów w kawałkach
Przygotowanie:
1Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć przez 5 minut, często mieszając. Przełożyć do garnka o grubym dnie.
2Mąkę wymieszać z solą i pieprzem i obtoczyć w niej udka.
3Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć udka przez 5 minut na jednej stronie bez odwracania, dzięki czemu nabiorą złotego koloru. Odwrócić i smażyć jeszcze przez kilka minut, a następnie przełożyć do garnka. Na patelnię nalać wino i zagotować, wymieszać i przelać do garnka.
4Dodać pomidory, koncentrat, sól, pieprz i cukier. Wlać tyle bulionu aby zakrył udka. Przykryć i dusić przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając.
5Przed podaniem dodać natkę pietruszki, bazylię i oliwki. Zamieszać, skosztować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem lub cukrem.
Porcja dla:
4 osób