Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Pyszna i absolutnie wyjątkowa potrawa we włoskim stylu. Udka z kurczaka, pomidory, bazylia i oliwki w aromatycznej potrawce!

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 8 udek z kurczaka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 120 ml białego wina
  • 2 puszki (po 400 g) pomidorów w kawałkach

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć przez 5 minut, często mieszając. Przełożyć do garnka o grubym dnie.

2Mąkę wymieszać z solą i pieprzem i obtoczyć w niej udka.

3Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć udka przez 5 minut na jednej stronie bez odwracania, dzięki czemu nabiorą złotego koloru. Odwrócić i smażyć jeszcze przez kilka minut, a następnie przełożyć do garnka. Na patelnię nalać wino i zagotować, wymieszać i przelać do garnka.

4Dodać pomidory, koncentrat, sól, pieprz i cukier. Wlać tyle bulionu aby zakrył udka. Przykryć i dusić przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając.

5Przed podaniem dodać natkę pietruszki, bazylię i oliwki. Zamieszać, skosztować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem lub cukrem.

Porcja dla:

4 osób