50 min.
15 min.
65 min.
Takie rogaliki można jeść ciepłe, doskonałe na przekąskę na przyjęcie. Świetnie nadają się też do zabrania na drugie śniadanie, na piknik albo wycieczkę.
Składniki:
- 250–300 g mrożonego ciasta francuskiego
- mąka do posypania blatu
- po 50 g szynki surowej i gotowanej
- 1 mały ogórek konserwowy
Przygotowanie:
1Ułożyć płaty mrożonego ciasta francuskiego na blacie i rozmrozić. Pokryć blachę papierem do pieczenia.
2Rozwałkować ciasto na okrągły placek grubości 3–4 mm. Pokroić go jak tort na 8–12 kawałków. Ostre czubki kawałków ciasta rozkroić na około 2 cm ku środkowi i lekko rozciągnąć.
3Przygotować nadzienie. Pokroić szynkę i ogórek konserwowy w cienkie paski i wymieszać.
4Nałożyć nadzienie na szeroki koniec każdego kawałka ciasta. Zwijać ciasto w rogalik od szerokiego końca. Lekko zagiąć końce. Ułożyć rogaliki na blasze do pieczenia. Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Nagrzać piekarnik do 220°C.
5Rozrobić śmietanę z 2 łyżkami wody i posmarować rogaliki, używając pędzla kuchennego. Piec przez 10–15 minut, aż będą rumiane. Przestudzić, nie zdejmując z blachy, i podawać jeszcze lekko ciepłe.
Porcja dla:
6 osób