25 min.
25 min.
Klasyczne rosti szwajcarskie składa się z cebuli i ziemniaków i jest smażone na gorącym tłuszczu. Ta wersja jest pikantna, z dodatkiem chrzanu.
Składniki:
- 400 g mączystych ziemniaków
- 4 cebulki dymki
- 1 jajko
- 1 łyżka chrzanu śmietankowego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
1Obrać ziemniaki i zetrzeć na wiórki na grubej tarce. Wycisnąć solidnie w ściereczce kuchennej. Posiekać cebulkę dymkę. Rozbełtać jajko. Włożyć do miski wiórki ziemniaczane, dymkę, jajko i chrzan, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
2Rozgrzać łyżkę oleju na patelni teflonowej. Nakładać ciasto łyżką stołową i formować placki. Należy nakładać na raz tyle placków, by nie stykały się brzegami. Smażyć rösti po około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złotobrązowe. Usmażone odkładać w ciepłe miejsce.
3Rozgrzać na patelni resztę oleju i z pozostałego ciasta usmażyć następne rösti. Po usmażeniu można je ułożyć na ręczniku papierowym, by ociekł nadmiar tłuszczu.
4Wyłożyć na każdy placek po łyżce kwaśnej śmietany i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób