Czas przygotowania:
25 min.
Całkowity czas:
25 min.

Klasyczne rosti szwajcarskie składa się z cebuli i ziemniaków i jest smażone na gorącym tłuszczu. Ta wersja jest pikantna, z dodatkiem chrzanu.

Składniki:

  • 400 g mączystych ziemniaków
  • 4 cebulki dymki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka chrzanu śmietankowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

1Obrać ziemniaki i zetrzeć na wiórki na grubej tarce. Wycisnąć solidnie w ściereczce kuchennej. Posiekać cebulkę dymkę. Rozbełtać jajko. Włożyć do miski wiórki ziemniaczane, dymkę, jajko i chrzan, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.

2Rozgrzać łyżkę oleju na patelni teflonowej. Nakładać ciasto łyżką stołową i formować placki. Należy nakładać na raz tyle placków, by nie stykały się brzegami. Smażyć rösti po około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złotobrązowe. Usmażone odkładać w ciepłe miejsce.

3Rozgrzać na patelni resztę oleju i z pozostałego ciasta usmażyć następne rösti. Po usmażeniu można je ułożyć na ręczniku papierowym, by ociekł nadmiar tłuszczu.

4Wyłożyć na każdy placek po łyżce kwaśnej śmietany i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób