15 min.
35 min.
50 min.
Uwielbiam w kuchni używać jabłek, a wraz z wieprzowiną tworzą istne niebo w gębie. Schabowe na ten sposób są bardzo proste i zawsze doskonale smakują. Podawać z puree z ziemniaków lub z ryżem.
Składniki:
- 4 pomidory
- 4 jabłka, obrane i pokrojone na plasterki
- cukier
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- olej lub smalec do naczynia żaroodpornego
Przygotowanie:
1Pomidory naciąć w kształt krzyżyka i polać gotującą wodą, obrać, a następnie pokroić w plasterki. Wymieszać w misce z jabłkami, dodać niewielką ilość cukru i soli.
2Rozgrzać piekarnik do 200 C.
3W międzyczasie wysmarować naczynie żaroodporne smalcem i zeszklić w nim cebulę na średnim ogniu. Dodać połowę mieszaniny jabłkowo-pomidorowej.
4Kotlety oprószyć solą i pieprzem, delikatnie obtoczyć w mące i włożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć resztą mieszaniny jabłkowo-pomidorowej, skropić białym winem, przygryć i piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.
Porcja dla:
4 osób