Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

Uwielbiam w kuchni używać jabłek, a wraz z wieprzowiną tworzą istne niebo w gębie. Schabowe na ten sposób są bardzo proste i zawsze doskonale smakują. Podawać z puree z ziemniaków lub z ryżem.

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 4 jabłka, obrane i pokrojone na plasterki
  • cukier
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • olej lub smalec do naczynia żaroodpornego

Przygotowanie:

1Pomidory naciąć w kształt krzyżyka i polać gotującą wodą, obrać, a następnie pokroić w plasterki. Wymieszać w misce z jabłkami, dodać niewielką ilość cukru i soli.

2Rozgrzać piekarnik do 200 C.

3W międzyczasie wysmarować naczynie żaroodporne smalcem i zeszklić w nim cebulę na średnim ogniu. Dodać połowę mieszaniny jabłkowo-pomidorowej.

4Kotlety oprószyć solą i pieprzem, delikatnie obtoczyć w mące i włożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć resztą mieszaniny jabłkowo-pomidorowej, skropić białym winem, przygryć i piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.

Porcja dla:

4 osób