15 min.
25 min.
40 min.
Rösti jest tradycyjnym daniem szwajcarskim. Może służyć jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych – doskonały posiłek w mroźne dni. Dla odmiany można wymienić cebulę z boczkiem i serem.
Składniki:
- 750 g ziemniaków sałatkowych
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
1Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Włożyć do miski. Zalać lodowatą wodą i zostawić na 10 minut, by wiórki nasiąkły. Potem odlać wodę, a wiórki wycisnąć w ściereczce.
2Obrać cebulę i drobno ją posiekać. Wymieszać ze startymi ziemniakami, przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni. Rozprowadzić masę ziemniaczaną po całej patelni.
3Dolną część rösti smażyć na średnim ogniu około 15 minut, aż się przyrumieni. Potem zsunąć na talerz i ponownie, odwrotną stroną, zsunąć na patelnię. Smażyć około 10 minut. Przed podaniem przekroić na ćwiartki.
Porcja dla:
4 osób