15 min.
05 min.
20 min.
Wegańskie smarowidło do chleba, naleśników i wyjadania łyżką 😉 Pełne witamin, białka i błonnika, z migdałami i nasionami chia. Pyszne.
Składniki:
- 400 g blanszowanych migdałów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1-2 łyżki syropu z agawy, cukru kokosowego lub miodu Manuka
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
2Migdały ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Piec aż będą złotawo-jasnobrązowe. Uważać, aby się nie przypiekły za bardzo – szybko się przypalają!
3Wyjąć z piekarnika, ostudzić i przełożyć do blendera. Miksować przez 30 sekund, aż zmienią się w pastę. Zgarnąć ze ścianek blendera resztki i zmiksować, aby cała masa była jednolita.
4Dodać olej kokosowy, kakao, nasiona chia, sól i dosładzacz, i miksować jeszcze 30 sekund, aż wszystko się dobrze połączy.
5Im dłużej będziesz miksować, tym pasta będzie mieć gładszą i bardziej kremową konsystencję.
6Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce lub w szafce kuchennej.
Porcja dla:
8 osób