Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
20 min.

Wegańskie smarowidło do chleba, naleśników i wyjadania łyżką 😉 Pełne witamin, białka i błonnika, z migdałami i nasionami chia. Pyszne.

Składniki:

  • 400 g blanszowanych migdałów
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1-2 łyżki syropu z agawy, cukru kokosowego lub miodu Manuka

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

2Migdały ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Piec aż będą złotawo-jasnobrązowe. Uważać, aby się nie przypiekły za bardzo – szybko się przypalają!

3Wyjąć z piekarnika, ostudzić i przełożyć do blendera. Miksować przez 30 sekund, aż zmienią się w pastę. Zgarnąć ze ścianek blendera resztki i zmiksować, aby cała masa była jednolita.

4Dodać olej kokosowy, kakao, nasiona chia, sól i dosładzacz, i miksować jeszcze 30 sekund, aż wszystko się dobrze połączy.

5Im dłużej będziesz miksować, tym pasta będzie mieć gładszą i bardziej kremową konsystencję.

6Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce lub w szafce kuchennej.

Porcja dla:

8 osób