30 min.
45 min.
135 min.
Smakowicie inny przepis na flan przygotowany na bazie ciasta drożdżowego. Pełen smażonej cebuli, boczku, jajek i przyprawiony kminkiem.
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie (7g) drożdży instant
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 szczypta cukru
- 250 g mąki pszennej
- 3 jajka
- sól
Przygotowanie:
1Drożdże pokruszyć do ciepłego mleka i dodać szczyptę cukru; odstawić na 10 minut aż zacznie się tworzyć piana.
2W misce wymieszać mąkę z solą i 25 g margaryny, dodać 1 jajko i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą miksera ze specjalną końcówką do ciasta.
3Przykryć folią kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 45 do godziny, żeby urosło – ciasto ma podwoić swoją objętość.
4W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w kostkę. Zeszklić na 100 g margaryny. Przełożyć gotową cebulę do miski i kiedy jest nadal gorąca dodać 2 jajka i sól.
5Wysmarować tłuszczem tortownicę.
6Dno tortownicy wyłożyć ciastem i odstawić na 15 minut by jeszcze trochę wyrosło.
7Rozgrzać piekarnik do 220 C. Mieszaninę cebulową wylac na ciasto, następnie położyć na nią boczek i posypać kminkiem. Piec w gorącym piekarniku przez 40-50 minut.
Porcja dla:
6 osób