Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
135 min.

Smakowicie inny przepis na flan przygotowany na bazie ciasta drożdżowego. Pełen smażonej cebuli, boczku, jajek i przyprawiony kminkiem.

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie (7g) drożdży instant
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 szczypta cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • sól

Przygotowanie:

1Drożdże pokruszyć do ciepłego mleka i dodać szczyptę cukru; odstawić na 10 minut aż zacznie się tworzyć piana.

2W misce wymieszać mąkę z solą i 25 g margaryny, dodać 1 jajko i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą miksera ze specjalną końcówką do ciasta.

3Przykryć folią kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 45 do godziny, żeby urosło – ciasto ma podwoić swoją objętość.

4W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w kostkę. Zeszklić na 100 g margaryny. Przełożyć gotową cebulę do miski i kiedy jest nadal gorąca dodać 2 jajka i sól.

5Wysmarować tłuszczem tortownicę.

6Dno tortownicy wyłożyć ciastem i odstawić na 15 minut by jeszcze trochę wyrosło.

7Rozgrzać piekarnik do 220 C. Mieszaninę cebulową wylac na ciasto, następnie położyć na nią boczek i posypać kminkiem. Piec w gorącym piekarniku przez 40-50 minut.

Porcja dla:

6 osób