20 min.
30 min.
50 min.
Zapiekanka z wędzonego łupacza i ziemniaków, delikatnie doprawiona curry, doskonale nadaje się na ciepły, sycący lunch. Dzięki dodaniu kapusty włoskiej danie przyjemnie chrupie i zawiera dużo witamin. Aby potrawa ta stanowiła pełny, zrównoważony posiłek, najlepiej podać ją z sałatą albo sałatką z pomidorów.
Składniki:
- 900 g mączystych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 300 ml bulionu rybnego lub warzywnego
- 300 g wędzonego filetu z łupacza (można użyć łososia)
- 1 pęczek cebuli dymki, posiekanej
Przygotowanie:
1Włożyć ziemniaki do miski, wsypać curry i wymieszać, tak aby warzywa dokładnie pokryły się przyprawą. Rozgrzać olej na dużej teflonowej patelni, wrzucić ziemniaki i smażyć na średnim ogniu 20 minut, od czasu do czasu przewracać na drugą stronę.
2Wlać bulion na drugą patelnię, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dodać wędzonego łupacza. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 8–10 minut, aż ryba zacznie się rozpadać na kawałki. Wyjąć ją z patelni, przełożyć na talerz i podzielić na części, ewentualnie usunąć ości oraz skórę. Odstawić, a bulion wylać.
3Wrzucić do ziemniaków cebulę dymkę oraz kapustę włoską i dusić, często mieszając, jeszcze 3–5 minut, aż ziemniaki będą ugotowane i kruche, a kapusta miękka.
4Dodać wędzonego łupacza, posiekaną natkę pietruszki, jogurt oraz sól i pieprz. Cały czas dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie wrzeć. Podawać gorące i udekorowane gałązkami pietruszki.
Porcja dla:
4 osób