Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Zapiekanka z wędzonego łupacza i ziemniaków, delikatnie doprawiona curry, doskonale nadaje się na ciepły, sycący lunch. Dzięki dodaniu kapusty włoskiej danie przyjemnie chrupie i zawiera dużo witamin. Aby potrawa ta stanowiła pełny, zrównoważony posiłek, najlepiej podać ją z sałatą albo sałatką z pomidorów.

Składniki:

  • 900 g mączystych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 300 ml bulionu rybnego lub warzywnego
  • 300 g wędzonego filetu z łupacza (można użyć łososia)
  • 1 pęczek cebuli dymki, posiekanej

Przygotowanie:

1Włożyć ziemniaki do miski, wsypać curry i wymieszać, tak aby warzywa dokładnie pokryły się przyprawą. Rozgrzać olej na dużej teflonowej patelni, wrzucić ziemniaki i smażyć na średnim ogniu 20 minut, od czasu do czasu przewracać na drugą stronę.

2Wlać bulion na drugą patelnię, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dodać wędzonego łupacza. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 8–10 minut, aż ryba zacznie się rozpadać na kawałki. Wyjąć ją z patelni, przełożyć na talerz i podzielić na części, ewentualnie usunąć ości oraz skórę. Odstawić, a bulion wylać.

3Wrzucić do ziemniaków cebulę dymkę oraz kapustę włoską i dusić, często mieszając, jeszcze 3–5 minut, aż ziemniaki będą ugotowane i kruche, a kapusta miękka.

4Dodać wędzonego łupacza, posiekaną natkę pietruszki, jogurt oraz sól i pieprz. Cały czas dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie wrzeć. Podawać gorące i udekorowane gałązkami pietruszki.

Porcja dla:

4 osób