10 min.
30 min.
70 min.
Niesamowicie aromatyczne, delikatne i przepyszne danie. Ryba zawinięta w lekkie ciasto francuskie. Można użyć dowolnego rodzaju ryby.
Składniki:
- 250 g (1 opakowanie) mrożonego ciasta francuskiego
- 250 g filetu z ryby
- 4 łyżki sera feta lub koziego
- 50 g pieczonej papryki, pokrojonej w paski
- 1 gałązka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko, roztrzepane
Przygotowanie:
1Ciasto odłożyć w temperaturze pokojowej na 30 minut aby rozmarzło.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
3Ciasto przekroić wzdłuż na 2 prostokąty.
4Rybę przekroić na dwa kawałki. Każdy ułożyć na prostokącie ciasta. Oprószyć solą i pieprzem.
5Wierzch posypać serem i na nim ułożyć paski papryki. Jeśli używasz świeżej papryki, należy ją najpierw lekko zrumienić na patelni lub zblanszować.
6Dodać tymianek i zawinąć brzegi tak, aby przypominały sakiewkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem aby zawiniątko się trzymało. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
7Piec przez 30 minut na złoty kolor.
Porcja dla:
2 osób