25 min.
25 min.
50 min.
Proste i smaczne danie idealne na zimowe dni. Mieszanka mięsa wołowego i wieprzowego doprawiona szałwią, tymiankiem i goździkami, zapieczona w kruchym cieście. Zobaczcie nasz przepis video z tą zapiekanką!
Składniki:
- 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 225 g mielonej wołowiny
- 225 g mielonej wieprzowiny
- 1/2 dużej cebuli, posiekanej
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 4 łyżki wody
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Pokrojonego ziemniaka włożyć do rondelka, zalać wodą i gotować przez 5 minut, aż będzie miękki. Odcedzić i utłuc. Odstawić na bok.
2Na gorącą patelnię dodać mielone mięso, rozdrobnić drewnianą łyżką. Dodać czosnek, cebulę i wodę. Doprawić przyprawami i gotować na średnim ogniu, aż mięso będzie rumiane. Odstawić z ognia i wymieszać z ziemniakami.
3Naczynie żaroodporne o średnicy 23 cm wyłożyć płatem ciasta. Nałożyć na nie farsz i przykryć drugim płatem. Wierzch ponakłuwać nożem, aby para mogła się wydobywać. Brzegi zlepić, przyszczypać, w razie konieczności usunąć nadmiar ciasta.
4Piec przez 25 minut na złoty kolor.
Porcja dla:
8 osób