Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
50 min.

Proste i smaczne danie idealne na zimowe dni. Mieszanka mięsa wołowego i wieprzowego doprawiona szałwią, tymiankiem i goździkami, zapieczona w kruchym cieście. Zobaczcie nasz przepis video z tą zapiekanką!

Składniki:

  • 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 225 g mielonej wołowiny
  • 225 g mielonej wieprzowiny
  • 1/2 dużej cebuli, posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Pokrojonego ziemniaka włożyć do rondelka, zalać wodą i gotować przez 5 minut, aż będzie miękki. Odcedzić i utłuc. Odstawić na bok.

2Na gorącą patelnię dodać mielone mięso, rozdrobnić drewnianą łyżką. Dodać czosnek, cebulę i wodę. Doprawić przyprawami i gotować na średnim ogniu, aż mięso będzie rumiane. Odstawić z ognia i wymieszać z ziemniakami.

3Naczynie żaroodporne o średnicy 23 cm wyłożyć płatem ciasta. Nałożyć na nie farsz i przykryć drugim płatem. Wierzch ponakłuwać nożem, aby para mogła się wydobywać. Brzegi zlepić, przyszczypać, w razie konieczności usunąć nadmiar ciasta.

4Piec przez 25 minut na złoty kolor.

Porcja dla:

8 osób