Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Złote chrupiące rożki są wypełnione nadzieniem z sera feta. Można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika, gdy pojawią się goście.

Składniki:

  • 225 g pokruszonego sera feta
  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko, ubite
  • 500 g gotowego ciasta francuskiego
  • żółtko roztrzepane z łyżeczką wody

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 190°C.

2W małej miseczce wymieszać fetę ze szczypiorkiem i jajkiem. Pokroić ciasto na 12 kwadratów wielkości 8×8 cm. Na środku każdego kwadratu położyć czubatą łyżkę nadzienia. Krawędzie kwadratu zwilżyć wodą i złożyć ciasto na pół po przekątnej, formując trójkąt. Mocno ścisnąć brzegi, najlepiej widelcem, aby je szczelnie zlepić. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rożki pędzelkiem zanurzonym w jajku roztrzepanym z wodą.

3Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, aż będą złocisto-brązowe. Podawać ciepłe lub o temperaturze pokojowej.

Porcja dla:

12 osób