30 min.
30 min.
60 min.
Pyszna i chuda sarnina ma delikatny smak, który doskonale komponuje się z dynią, cieciorką i selerem naciowym w tym jesiennym daniu. Podawać z pieczywem lub plastrami polenty posmarowanymi oliwą i upieczonymi ze stekami.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 szalotki, grubo posiekane
- 500 g dyni, pokrojonej w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
- 1 liść laurowy
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę na dużej patelni, wrzucić szalotki, dynię i seler naciowy. Smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną się rumienić.
2Dodać liść laurowy, bulion i łyżkę sosu worcestershire. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić warzywa przez 10 minut, aż zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.
3Posmarować steki resztą sosu worcestershire i piec przez 4–5 minut z każdej strony, w czasie gdy duszą się warzywa. Po upieczeniu można je pokroić na mniejsze kawałki.
4Wrzucić cieciorkę do warzyw i doprowadzić ponownie do wrzenia. Rozdzielić warzywa na talerze i ułożyć na nich sarninę. Poprószyć papryką i podawać.
Porcja dla:
4 osób