45 min.
45 min.
Nawet jeśli przygotowanie sushi to dla ciebie nowość – ten przepis zapewni sukces. Sosu chili należy dodać wedle uznania. Zobacz nasz przepis video!
Składniki:
- 4 płaty nori
- 225 g bardzo świeżego surowego tuńczyka, drobno pokrojonego
- 2 zielone cebulki, posiekane
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka ostrego sosu chili
- 500 g ugotowanego ryżu do sushi
- 1 łyżka sezamu
Przygotowanie:
1Odkroić 1/4 płata nori, odłożyć.
2W misce wymieszać tuńczyka z cebulką, majonezem i sosem chili.
3Płat nori położyć na bambusowej macie. Zwilżyć dłonie i rozprowadzić cienką warstwę ryżu na nori, lekko dociskając. Zostawić 1-2 cm margines przy dalszym brzegu nori. Posypać ryż sezamem. Nałożyć 1/4 masy z tuńczykiem w linii wzdłuż ryżu w odległości 1/3 od bliższego brzegu płatu nori.
4Zwilżyć pusty kawałek nori. Unieść brzeg maty i ciasno zwinąć wraz ze składnikami. Zwinąć w rulon. Czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami.
5Każdy rulon pokroić w 2,5 cm kawałki za pomocą zwilżonego noża (nóż zwilżyć szmatką! nie palcami!). Podawać od razu lub włożyć do lodówki do momentu podania.
Porcja dla:
10 osób