Czas przygotowania:
45 min.
Całkowity czas:
45 min.

Nawet jeśli przygotowanie sushi to dla ciebie nowość – ten przepis zapewni sukces. Sosu chili należy dodać wedle uznania. Zobacz nasz przepis video!

Składniki:

  • 4 płaty nori
  • 225 g bardzo świeżego surowego tuńczyka, drobno pokrojonego
  • 2 zielone cebulki, posiekane
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrego sosu chili
  • 500 g ugotowanego ryżu do sushi
  • 1 łyżka sezamu

Przygotowanie:

1Odkroić 1/4 płata nori, odłożyć.

2W misce wymieszać tuńczyka z cebulką, majonezem i sosem chili.

3Płat nori położyć na bambusowej macie. Zwilżyć dłonie i rozprowadzić cienką warstwę ryżu na nori, lekko dociskając. Zostawić 1-2 cm margines przy dalszym brzegu nori. Posypać ryż sezamem. Nałożyć 1/4 masy z tuńczykiem w linii wzdłuż ryżu w odległości 1/3 od bliższego brzegu płatu nori.

4Zwilżyć pusty kawałek nori. Unieść brzeg maty i ciasno zwinąć wraz ze składnikami. Zwinąć w rulon. Czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami.

5Każdy rulon pokroić w 2,5 cm kawałki za pomocą zwilżonego noża (nóż zwilżyć szmatką! nie palcami!). Podawać od razu lub włożyć do lodówki do momentu podania.

Porcja dla:

10 osób