15 min.
40 min.
55 min.
To przepis na rosti, czyli placki ziemniaczane po szwajcarsku, ale nieco zmodyfikowany. Starte ziemniaki miesza się z jajkiem, serem, czosnkiem i cebulą i smaży jako jeden duży placek. Podawać na śniadanie, lunch, obiad, lub na kolację!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków, obranych i startych na tarce
- 1 jajko, roztrzepane
- 300 g startego sera comté lub gruyere
- 5 łyżek mąki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula, posiekana
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać ziemniaki z jajkiem, serem, mąką, czosnkiem, cebulą, solą i pieprzem.
2W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzać olej. Poruszać patelnią, aby olej pokrył ją równomiernie. Przełożyć na patelnię masę ziemniaczaną, wyrównać łyżką i smażyć przez około 15 minut na dużym ogniu.
3Zmniejszyć ognień na mały i smażyć na złotobrązowy kolor. Odwrócić na drugą stronę i smażyć, aż druga strona też będzie złotobrązowa. Odwrócić placek wprost na talerz i podawać.
Porcja dla:
6 osób