Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
90 min.

Skrzydełka z kurczaka marynowane w miodzie i chili, podawane z ryżem słodko-kwaśnym. Pyszne sycące danie obiadowe.

Składniki:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Przygotować marynatę: miód rozmieszać z drobno posiekaną papryczką chili i olejem.

2Skrzydełka opłukać i wysuszyć posypać solą i pieprzem, włożyć do marynaty z miodu na 30 min.

3Zamarynowane skrzydełka przełożyć do formy do zapiekania i piec skrzydełka w temp. 200 stopni C przez 30 min.

4Na patelni podpiec curry (ok. 2 min) dodać śmietankę i 100 ml soku z puszki z owocami. Wymieszać i gotować przez 2-3 min na małym ogniu.

5Ugotowany ryż dodać do sosu wraz z owocami z puszki, dusić przez 3-4 min.

6Ryż w sosie przełożyć na talerze i posypać nerkowcami. Na ryżu ułożyć upieczone skrzydełka i posypać wszystko posiekanym szczypiorkiem.

Porcja dla:

4 osób