20 min.
40 min.
90 min.
Skrzydełka z kurczaka marynowane w miodzie i chili, podawane z ryżem słodko-kwaśnym. Pyszne sycące danie obiadowe.
Składniki:
- 2 łyżki miodu
- 2 papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Przygotować marynatę: miód rozmieszać z drobno posiekaną papryczką chili i olejem.
2Skrzydełka opłukać i wysuszyć posypać solą i pieprzem, włożyć do marynaty z miodu na 30 min.
3Zamarynowane skrzydełka przełożyć do formy do zapiekania i piec skrzydełka w temp. 200 stopni C przez 30 min.
4Na patelni podpiec curry (ok. 2 min) dodać śmietankę i 100 ml soku z puszki z owocami. Wymieszać i gotować przez 2-3 min na małym ogniu.
5Ugotowany ryż dodać do sosu wraz z owocami z puszki, dusić przez 3-4 min.
6Ryż w sosie przełożyć na talerze i posypać nerkowcami. Na ryżu ułożyć upieczone skrzydełka i posypać wszystko posiekanym szczypiorkiem.
Porcja dla:
4 osób