Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
135 min.

W tym przepisie zamiast nacierać mięso masłem przed pieczeniem, pod skórę kurczaka wpycha się pastę ze świeżych ziół i serka naturalnego. Dzięki temu piekące się mięso kurczaka pozostaje soczyste, a pasta nadaje mu wspaniały smak. Na bazie soku z pieczenia bez najmniejszego trudu przyrządzimy sos.

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 1 kurczak (ok. 1,4 kg) bez podrobów
  • 15 g świeżej kolendry
  • 15 g natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • 2 łyżki serka naturalnego
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Zetrzeć skórkę z cytryny, a następnie przekroić owoc na pół. Wycisnąć sok z cytryny do środka kurczaka. Wepchnąć tam także połówki cytryny i posypać połową startej skórki.

2Włożyć kurczaka do brytfanny, piersią do góry. Bardzo ostrożnie wsunąć palce pod skórę, zaczynając od szyjki. Podnieść skórę na piersiach i udkach, starając się jej nie rozedrzeć.

3Wrzucić zioła i czosnek do miksera lub robota kuchennego i drobno posiekać. Dodać serek naturalny, resztę startej skórki cytryny oraz przyprawy i znowu chwilę miksować. Włożyć pastę pod skórę kurczaka, tak aby pokryła piersi i udka równomierną cienką warstwą. Przymocować skórę na końcu szyjki i zawinąć końce skrzydełek pod tuszkę.

4Przykryć kurczaka folią aluminiową i piec 45 minut. Zdjąć folię i piec bez przykrycia jeszcze 60-75 minut, aż po wbiciu noża w najgrubszą część udka z mięsa będzie wypływał przezroczysty sok. Parę razy polać mięso sosem z brytfanny.

5Unieść kurczaka, przechylając go tak, aby sok z jego wnętrza mógł wyciec do brytfanny. Odstawić kurczaka na deskę do krojenia. Zebrać tłuszcz z powierzchni sosu w brytfannie, a następnie doprowadzić go do wrzenia. Dodać białego wina i ponownie doprowadzić do wrzenia, starając się zeskrobać wszystkie przyrumienione skrawki mięsa z dna brytfanny. Gotować sos minutę. Doprawić.

6Pokroić kurczaka w plastry. Przybrać mięso plasterkami cytryny oraz gałązkami kolendry lub pietruszki i podać z sosem pieczeniowym z brytfanny.

Porcja dla:

4 osób