Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
105 min.

Doskonały sposób na śledzie na gorąco. Potrawa ta najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami lub ugotowanymi w mundurkach.

Składniki:

  • 1 kg płatów śledziowych (matiasy)
  • 150 ml śmietany 18%
  • 6 łyżek tartego chrzanu
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Śledzie wymoczyć przez godzinę w mleku, osuszyć i skropić sokiem z cytryny.

2Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

3Zawinąć śledzie w ruloniki i poukładać w posmarowanym uprzednio masłem naczyniu żaroodpornym.

4Śmietanę wymieszać z keczupem i chrzanem. Polać tym sosem śledzie i włożyć do piekarnika na 30 minut.

5Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Porcja dla:

6 osób