Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
105 min.
105 min.
Doskonały sposób na śledzie na gorąco. Potrawa ta najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami lub ugotowanymi w mundurkach.
Składniki:
- 1 kg płatów śledziowych (matiasy)
- 150 ml śmietany 18%
- 6 łyżek tartego chrzanu
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki keczupu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Śledzie wymoczyć przez godzinę w mleku, osuszyć i skropić sokiem z cytryny.
2Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
3Zawinąć śledzie w ruloniki i poukładać w posmarowanym uprzednio masłem naczyniu żaroodpornym.
4Śmietanę wymieszać z keczupem i chrzanem. Polać tym sosem śledzie i włożyć do piekarnika na 30 minut.
5Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Porcja dla:
6 osób