Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
180 min.

Jest to chleb pieczony w Meksyku na 2 listopada, czyli na święto znane jako Dia de los Muertos – Dzień Zmarłych. Można nadawać mu różne kształty, np. aniołow lub zwierząt.

Składniki:

  • 4 łyżki margaryny
  • 60 ml (1/4 szklanki) mleka
  • 60 ml (1/4 szklanki) ciepłej wody (45°C)
  • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki nasion anyżu

Przygotowanie:

1Podgrzać w rondelku mleko z masłem, aż masło się roztopi. Zdjąć z ognia i dolać do niego ciepłą wodę. Płyn powinien mieć temperaturę około 45°C.

2Do dużej miski wsypać 1 szklankę mąki, drożdże, sól, nasiona anyżu i 1/4 szklanki cukru. Wyrobić to z ciepłym mlekiem, a następnie dodać jajka i skórkę pomarańczową i wyrabiać nadal, aż wszystko dobrze się połączy. Dosypać 1/2 szklanki mąki i kontynuować dosypywawanie, aż ciasto zrobi się miękkie.

3Przełożyć ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i ugniatać, aż będzie gładkie i elastyczne.

4Umieścić ciasto w lekko natłuszczonej misce, przykryć plastikową folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Zajmie to około 1 do 2 godzin. Wyrośnięte ciasto zagnieść jednym energicznym ruchem i uformować z niego duży bochenek z okrągłą gałką na czubku. Położyć na blasze do pieczenia, luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub do momentu, gdy niemal podwoi swoją wielkość.

5Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez około 35 do 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika nieco ostudzić, a następnie pokryć glazurą.

6Przygotowanie glazury: W małym rondelku połączyć 1/4 szklanki cukru, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować przez 2 minuty. Gdy chleb jest jeszcze ciepły, rozprowadzić po nim glazurę za pomocą pędzelka. Po wierzchu posypać cukrem.

Porcja dla:

15 osób