15 min.
45 min.
180 min.
Jest to chleb pieczony w Meksyku na 2 listopada, czyli na święto znane jako Dia de los Muertos – Dzień Zmarłych. Można nadawać mu różne kształty, np. aniołow lub zwierząt.
Składniki:
- 4 łyżki margaryny
- 60 ml (1/4 szklanki) mleka
- 60 ml (1/4 szklanki) ciepłej wody (45°C)
- 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki nasion anyżu
Przygotowanie:
1Podgrzać w rondelku mleko z masłem, aż masło się roztopi. Zdjąć z ognia i dolać do niego ciepłą wodę. Płyn powinien mieć temperaturę około 45°C.
2Do dużej miski wsypać 1 szklankę mąki, drożdże, sól, nasiona anyżu i 1/4 szklanki cukru. Wyrobić to z ciepłym mlekiem, a następnie dodać jajka i skórkę pomarańczową i wyrabiać nadal, aż wszystko dobrze się połączy. Dosypać 1/2 szklanki mąki i kontynuować dosypywawanie, aż ciasto zrobi się miękkie.
3Przełożyć ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i ugniatać, aż będzie gładkie i elastyczne.
4Umieścić ciasto w lekko natłuszczonej misce, przykryć plastikową folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Zajmie to około 1 do 2 godzin. Wyrośnięte ciasto zagnieść jednym energicznym ruchem i uformować z niego duży bochenek z okrągłą gałką na czubku. Położyć na blasze do pieczenia, luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub do momentu, gdy niemal podwoi swoją wielkość.
5Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez około 35 do 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika nieco ostudzić, a następnie pokryć glazurą.
6Przygotowanie glazury: W małym rondelku połączyć 1/4 szklanki cukru, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować przez 2 minuty. Gdy chleb jest jeszcze ciepły, rozprowadzić po nim glazurę za pomocą pędzelka. Po wierzchu posypać cukrem.
Porcja dla:
15 osób