30 min.
14430 min.
Zrób coś specjalnego, czym podzielisz się z przyjaciółmi! Ten wyśmienity zaczyn, tradycyjnie przekazywany łańcuszkiem, może służyć do robienia różnych typów pieczywa. Nie stosować metalowych pojemników lub naczyń.
Składniki:
- 7 g aktywnych suchych drożdży
- 60 ml (1/4 szklanki) ciepłej wody (45°C)
- 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
- 600 g (3 szklanki) cukru
- 710 ml (3 szklanki) mleka
Przygotowanie:
1Dzień pierwszy: W małej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Pozostawić na 10 minut. Do litrowego naczynia ze szkła, tworzywa sztucznego lub ceramicznego odmierzyć 1 szklankę mąki i 1 szklankę cukru i dokładnie wymieszać, by później podczas dodawania mleka nie tworzyły się grudki. Powoli domieszać 1 szklankę mleka i rozpuszczone w wodzie drożdże. Luźno przykryć i pozostawić, aż roztwór zacznie się pienić. Pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
2W dniach 2. do 4. mieszać zaczyn łyżką. W dniu 5. dodać 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru i 1 szklankę mleka i wymieszać. W dniach 6. do 9. znów tylko mieszać.
3Dzień 10: Domieszać 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru, 1 szklankę mleka. Odmierzyć 1 szklankę, by zrobić swój pierwszy chleb. Dwie szklanki dać przyjaciołom razem z przepisem na swój ulubiony chleb Amiszów. Pozostałą 1 szklankę zaczynu przechowywać w pojemniku w lodówce, lub rozpocząć 10-dniowy proces od nowa (zaczynając od kroku nr 2).
Porcja dla:
4 osób