Czas przygotowania:
30 min.
Całkowity czas:
14430 min.

Zrób coś specjalnego, czym podzielisz się z przyjaciółmi! Ten wyśmienity zaczyn, tradycyjnie przekazywany łańcuszkiem, może służyć do robienia różnych typów pieczywa. Nie stosować metalowych pojemników lub naczyń.

Składniki:

  • 7 g aktywnych suchych drożdży
  • 60 ml (1/4 szklanki) ciepłej wody (45°C)
  • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 600 g (3 szklanki) cukru
  • 710 ml (3 szklanki) mleka

Przygotowanie:

1Dzień pierwszy: W małej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Pozostawić na 10 minut. Do litrowego naczynia ze szkła, tworzywa sztucznego lub ceramicznego odmierzyć 1 szklankę mąki i 1 szklankę cukru i dokładnie wymieszać, by później podczas dodawania mleka nie tworzyły się grudki. Powoli domieszać 1 szklankę mleka i rozpuszczone w wodzie drożdże. Luźno przykryć i pozostawić, aż roztwór zacznie się pienić. Pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej.

2W dniach 2. do 4. mieszać zaczyn łyżką. W dniu 5. dodać 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru i 1 szklankę mleka i wymieszać. W dniach 6. do 9. znów tylko mieszać.

3Dzień 10: Domieszać 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru, 1 szklankę mleka. Odmierzyć 1 szklankę, by zrobić swój pierwszy chleb. Dwie szklanki dać przyjaciołom razem z przepisem na swój ulubiony chleb Amiszów. Pozostałą 1 szklankę zaczynu przechowywać w pojemniku w lodówce, lub rozpocząć 10-dniowy proces od nowa (zaczynając od kroku nr 2).

Porcja dla:

4 osób