20 min.
40 min.
160 min.
Pyszna, lekka i pachnąca chałka, która jest troszkę słodsza niż wersja klasyczna. Doskonała na każdą porę dnia.
Składniki:
- 1 saszetka (7 g) drożdży instant
- 1 szklanka ciepłej wody (45 stopni C)
- 2/3 szklanki oleju roślinnego
- 2/3 szklanki miodu
- 3 jajka
Przygotowanie:
1Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut.
2Do drożdży dodać olej, miód, jajka, sól i 4 szklanki mąki, zmiksować. Stopniowo dodawać po 1/2 szklanki pozostałej mąki, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 minut, aż będzie elastyczne.
3Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
4Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 4 części i zapleść jak warkocz. Przełożyć do natłuszczonej foremki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
5Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
6W miseczce wymieszać białko z wodą i posmarować chałkę.
7Piec przez 30-40 minut na złoty kolor.
Porcja dla:
1 osoby