Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
160 min.

Pyszna, lekka i pachnąca chałka, która jest troszkę słodsza niż wersja klasyczna. Doskonała na każdą porę dnia.

Składniki:

  • 1 saszetka (7 g) drożdży instant
  • 1 szklanka ciepłej wody (45 stopni C)
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2/3 szklanki miodu
  • 3 jajka

Przygotowanie:

1Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut.

2Do drożdży dodać olej, miód, jajka, sól i 4 szklanki mąki, zmiksować. Stopniowo dodawać po 1/2 szklanki pozostałej mąki, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 minut, aż będzie elastyczne.

3Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

4Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 4 części i zapleść jak warkocz. Przełożyć do natłuszczonej foremki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

5Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.

6W miseczce wymieszać białko z wodą i posmarować chałkę.

7Piec przez 30-40 minut na złoty kolor.

Porcja dla:

1 osoby