Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Smaczna i prosta zakąska na przyjęcie – matiasy wymieszane z ogórkiem i grzybkami, podawane z pieczywem.
Składniki:
- 6 śledzi matiasów
- 2 ogórki konserwowe
- kilka marynowanych grzybków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1Śledzie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
2Ogórki i grzybki pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać. Wymieszać ze śledziami.
3Czosnek wycisnąć przez praskę i wymieszać z olejem. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Sosem polać śledzie z warzywami, wymieszać.
4Jajka pokroić na ćwiartki, szczypiorek posiekać.
5Śledzie podawać z pieczywem, udekorowane jajkami i posypać szczypiorkiem.
Porcja dla:
6 osób