Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
20 min.

Smaczna i prosta zakąska na przyjęcie – matiasy wymieszane z ogórkiem i grzybkami, podawane z pieczywem.

Składniki:

  • 6 śledzi matiasów
  • 2 ogórki konserwowe
  • kilka marynowanych grzybków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1Śledzie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.

2Ogórki i grzybki pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać. Wymieszać ze śledziami.

3Czosnek wycisnąć przez praskę i wymieszać z olejem. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Sosem polać śledzie z warzywami, wymieszać.

4Jajka pokroić na ćwiartki, szczypiorek posiekać.

5Śledzie podawać z pieczywem, udekorowane jajkami i posypać szczypiorkiem.

Porcja dla:

6 osób