20 min.
20 min.
Oto przepis na bardzo pożywną przystawkę. Pastę z fasoli jaś, roztartej z przecierem z suszonych pomidorów, czosnkiem i świeżymi listkami bazylii, podajemy z paluszkami sezamowymi, chlebkiem pitta oraz surowymi warzywami.
Składniki:
- 410 g fasoli jaś z puszki, opłukanej i odsączonej
- 150 g naturalnego jogurtu
- 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru z suszonych pomidorów
- kilka kropli sosu tabasco
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 10 g świeżych listków bazylii
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Fasolę jaś, jogurt, czosnek, przecier pomidorowy, sos tabasco i sok z cytryny zmiksować na purée. Jeden listek bazylii pozostawić do dekoracji, a resztę rozetrzeć na gładką masę z puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki i udekorować listkami bazylii. Przykryć i pozostawić do schłodzenia, a w tym czasie przygotować warzywa.
2Rozgrzać opiekacz. Przygotować warzywa i ułożyć je na dużym półmisku. Opiekać chlebki pitta przez 1-2 minuty, a następnie pokroić je w kliny. Położyć na półmisku obok warzyw, paluszków sezamowych i pasty.
Porcja dla:
8 osób