Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
20 min.

Oto przepis na bardzo pożywną przystawkę. Pastę z fasoli jaś, roztartej z przecierem z suszonych pomidorów, czosnkiem i świeżymi listkami bazylii, podajemy z paluszkami sezamowymi, chlebkiem pitta oraz surowymi warzywami.

Składniki:

  • 410 g fasoli jaś z puszki, opłukanej i odsączonej
  • 150 g naturalnego jogurtu
  • 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru z suszonych pomidorów
  • kilka kropli sosu tabasco
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 10 g świeżych listków bazylii
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Fasolę jaś, jogurt, czosnek, przecier pomidorowy, sos tabasco i sok z cytryny zmiksować na purée. Jeden listek bazylii pozostawić do dekoracji, a resztę rozetrzeć na gładką masę z puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki i udekorować listkami bazylii. Przykryć i pozostawić do schłodzenia, a w tym czasie przygotować warzywa.

2Rozgrzać opiekacz. Przygotować warzywa i ułożyć je na dużym półmisku. Opiekać chlebki pitta przez 1-2 minuty, a następnie pokroić je w kliny. Położyć na półmisku obok warzyw, paluszków sezamowych i pasty.

Porcja dla:

8 osób