20 min.
15 min.
35 min.
W starym stylu, zwykłe, dobre smażone placki ze startych ziemniaków z cebulą. Doskonałe z ostrym sosem i ketchupem!
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki, starte na tarce o grubych oczkach
- 1/2 średniej drobno posiekanej cebuli
- 30 g (1/4 szklanki) mąki pszennej
- 1 jajko
- 235 ml (1 szklanka) oleju do smażenia (lub zależnie od potrzeb)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Starte na wiórki (nie na papkę!) ziemniaki wypłukać w wodzie, aż będzie przezroczysta. Odcedzić i wycisnąć do sucha. Włożyć wiórki do miski i starannie wymieszać z cebulą, mąką i jajkiem.
2Nagrzać około 1/2 cm oleju w dużej patelni na średnim ogniu. Gdy olej będzie już porządnie rozgrzany, nałożyć warstwę ziemniaków grubości około 1 cm. Pokryć nią całe dno patelni, lub nakładać łyżką oddzielne placki. Smażyć, aż placki ładnie zbrązowieją od spodu, a następnie przewrócić na drugą stronę. Powinno to zabrać co najmniej 5 minut z każdej strony. Jeśli smaży się jeden duży placek, można go pokroić na ćwiartki, aby łatwiej odwracać.
3Zdjąć z patelni i osączyć na papierowym ręczniku. Doprawić solą i pieprzem i podawać.
Porcja dla:
4 osób