05 min.
20 min.
25 min.
Często piekę je na śniadanie w czasie weekendu, bo to okazja, żeby zjeść coś świeżego. Smakują bosko z masłem i dżemem. Najlepsze w ten sam dzień, kiedy się je upiecze.
Składniki:
- 280 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 240 ml maślanki
- cukier do posypania
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 230 C.
2Wymieszać wszystkie suche składniki. Olej wymieszać z maślanką i dodać do suchych składników. Wymieszać ciasto drewnianą łyżką, aby ciasto było równomiernie wilgotne i dobrze wymieszane. Nie należy jednak mieszać zbyt długo.
3Za pomocą dwóch małych łyżeczek na wysmarowanej tłuszczem blasze uformować 12 małych kupek ciasta, zachowując spore odstępy. Leciutko spłaszczyć od góry. Bułeczki powinny mieć nieregularny kształt! Posypać odrobiną cukru (ładnie wygląda cukier demerara).
4Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut aż się przyrumienią. Podawać tuż po upieczeniu.
Porcja dla:
6 osób