Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Proste i smaczne danie inspirowane kuchnią indyjską. Najlepiej smakuje z ryżem, ale równie dobrze z pieczonymi ziemniakami. Wystarczy dodać marchewkę, kalafiora lub pomidora i mamy pełnowartościowy obiad.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 cebule, przekrojone na pół i pokrojone w plasterki
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 szklanki (95 g) soczewicy
  • 2 szklanki (475 ml) wody

Przygotowanie:

1W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, smażyć cebulę przez około 10 minut, dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę.

2Dodać soczewicę i wodę, doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 35 minut, aż soczewica będzie miękka.

3W międzyczasie, ugotować szpinak, odcedzić i dodać do soczewicy. Doprawić solą i kuminem, przykryć i gotować przez około 10 minut. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem i doprawić czosnkiem.

Porcja dla:

4 osób