15 min.
720 min.
1455 min.
Przepis na tę pyszną terrinę dostałam od mojej francuskiej przyjaciółki Anne. Szybko się ją przygotowuje, tylko trzeba zacząć dzień przed planowaną kolacją 🙂
Składniki:
- 1/2 l żelatyny ( z 6 listków)
- 300 g wędzonego łososia
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka chrzanu
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 8 kropelek sosu tabasco
- posiekany świeży koperek
Przygotowanie:
1Rozpuścić 6 listków żelatyny w 1/2 l wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2Pokroić łososia na kawałki i rozdrobnić mikserem. Dodać musztardę i chrzan, jeszcze raz zmiksować.
3Ubić śmietanę.
4Wymieszać delikatnie łopatką łososia z bitą śmietaną, dodać sos tabasco, koperek i przestudzoną żelatynę. Wymieszać delikatnie.
5Wyścielić folią spożywczą foremkę o wymiarach 30×10 cm. Przełożyć masę i wstawić do lodówki na 12 godzin.
6Wyjąć terrinę z foremki, usunąć folię i przełożyć na półmisek. Udekorować plasterkami cytryny i gałązkami koperku. Podawać z grzankami melba. Albo z sałatą z sosem winegret. Świetnie też smakuje z wasabi.
Porcja dla:
12 osób