Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
720 min.
Całkowity czas:
1455 min.

Przepis na tę pyszną terrinę dostałam od mojej francuskiej przyjaciółki Anne. Szybko się ją przygotowuje, tylko trzeba zacząć dzień przed planowaną kolacją 🙂

Składniki:

  • 1/2 l żelatyny ( z 6 listków)
  • 300 g wędzonego łososia
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 8 kropelek sosu tabasco
  • posiekany świeży koperek

Przygotowanie:

1Rozpuścić 6 listków żelatyny w 1/2 l wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2Pokroić łososia na kawałki i rozdrobnić mikserem. Dodać musztardę i chrzan, jeszcze raz zmiksować.

3Ubić śmietanę.

4Wymieszać delikatnie łopatką łososia z bitą śmietaną, dodać sos tabasco, koperek i przestudzoną żelatynę. Wymieszać delikatnie.

5Wyścielić folią spożywczą foremkę o wymiarach 30×10 cm. Przełożyć masę i wstawić do lodówki na 12 godzin.

6Wyjąć terrinę z foremki, usunąć folię i przełożyć na półmisek. Udekorować plasterkami cytryny i gałązkami koperku. Podawać z grzankami melba. Albo z sałatą z sosem winegret. Świetnie też smakuje z wasabi.

Porcja dla:

12 osób