10 min.
12 min.
22 min.
Ta wersja znanego dania, przyrządzana z lekko obsmażonych paseczków wołowej polędwicy i pieczarek, jest smaczna i treściwa. Zawiera niewiele mięsa i mnóstwo warzyw. Jest pyszna, jak klasyczny stroganow, a jednocześnie odpowiada dzisiejszym trendom dietetycznym.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 200 g pieczarek, przekrojonych na połówki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paseczki
- 200 g różyczek brokułów
- 150 ml wywaru wołowego
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić pieczarki i smażyć 2 minuty, aż zaczną mięknąć. Dodać paprykę i brokuły. Smażyć jeszcze 3-4 minuty, cały czas mieszając.
2Wlać wywar do rondla i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić około 5 minut, aż brokuły trochę zmiękną.
3Rozgrzać pozostałą łyżkę oliwy na dużej patelni, wrzucić cebulę, smażyć około 5 minut, aż się zeszkli i zacznie się rumienić.
4Dodać do cebuli paseczki mięsa i smażyć minutę, cały czas mieszając, aż zaczną zmieniać kolor. Odsunąć się od patelni, wlać brandy i podpalić.
5Gdy tylko płomienie zgasną, dodać chrzan i śmietanę. Następnie dodać warzywa z wywarem. Starannie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast. Wołowinę a la stroganow podaje się często z szerokimi wstążkami tagliatelle. Doskonałym dodatkiem do niej są również młode gotowane ziemniaki.
Porcja dla:
4 osób