15 min.
60 min.
75 min.
Suflet nie jest prostym daniem, ale kiedy już poradzisz sobie z całą tą procedurą będziesz go bardzo szybko przygotowywać – i zawsze zaimponujesz nim swoim gościom. Można go też przygotować z innych warzyw lub jedynie z serem.
Składniki:
- 100 g brokuła
- 40 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 230 ml mleka
- 1 łyżeczka bulionu drobiowego lub warzywnego w proszku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Od brokuła odciąć nóżki. Włożyć do gotującej wody i gotować przez 10 minut aż będzie bardzo miękki (można go też ugotować na parze). Odcedzić, opłukać pod zimną wodą, a gdy będzie wystarczająco przestudzony pokroić na bardzo małe kawałki.
2Przygotować zasmażkę: stopić w rondlu masło, dodać mąkę i mieszać trzepaczką aż nie będzie grudek. Stale mieszając dodać mleko i bulion w proszku i przez chwilę jeszcze gotować. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
3Zdjąć rondel z ognia, wmieszać drobno pokrojonego brokuła, szynkę i pietruszkę. Odstawić mieszaninę aby przestygła, a następnie wmieszać 4 żółtka (jeśli mieszanina będzie za gorąca żółtka się zetną!).
4Rozgrzać piekarnik do180 C.
54 białka ubić na sztywno, a następnie 1/3 piany dodać do mieszaniny z żółtkami i wymieszać. W ten sposób mieszanina będzie lżejsza i nie opadnie, kiedy będziesz dodawać pozostałą pianę. Nie mieszać już więcej, bo mieszanina straci objętość. Wlać wprost do foremek do sufletów, ale nie do pełna, bo suflety jeszcze urosną.
6Piec w nagrzanym piekarniku przez około 40-50 minut. Nie otwierać drzwiczek piekarnika w żadnym momencie pieczenia i pod żadnym pozorem, bo suflet opadnie!
Porcja dla:
4 osób