20 min.
30 min.
110 min.
Ten wzbogacony mlekiem chleb dobrze smakuje bez dodatków lub posmarowany niewielką ilością miodu bądź dżemu. Warto również opiec go w tosterze. Wspaniały, delikatny aromat ciepłego cynamonu działa wówczas kojąco u progu dnia.
Składniki:
- 450 g chlebowej mąki razowej
- 1½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 7 g suszonych drożdży
- 115 g rodzynek
Przygotowanie:
1Posmarować masłem i lekko oprószyć mąką kilogramową formę do pieczenia chleba. Przesiać mąkę, sól i cynamon do dużej miski. Wrzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Dodać drożdże, rodzynki i cukier. Wymieszać i zrobić zagłębienie w mące.
2Podgrzać masło i mleko w rondelku na małym ogniu, aż masło się roztopi, a płyn będzie letni. Wlać do zagłębienia w mące i dodać roztrzepane jajko. Starannie wyrobić miękkie ciasto.
3Wyłożyć ciasto na lekko oprószony mąką blat i wyrabiać 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Uformować bochenek i włożyć go do przygotowanej foremki. Przykryć folią spożywczą nasmarowaną tłuszczem bądź czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę, aż dwukrotnie zwiększy objętość.
4Zanim ciasto całkowicie wyrośnie, rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Odkryć bochenek i posmarować go mlekiem. Piec około 30 minut, aż chleb wyjęty z formy i pukany w spód wyda głuchy odgłos. Jeżeli pod koniec pieczenia bochenek za mocno się rumieni, przykryć folią aluminiową.
5Wyłożyć chleb na metalową kratkę i pozostawić na niej do ostygnięcia. Zawinięty w folię, można przechowywać 2–3 dni.
Porcja dla:
1 osoby