30 min.
25 min.
55 min.
Któż nie lubi sushi? Wcale nie tak trudno przygotować je sobie w domu. Najważniejsze, aby ryż był prawidłowo ugotowany. Potrzebujemy również nori – suszone algi morskie, w które zawijany jest ryż. Koniecznie spróbuj ten przepis!
Składniki:
- 200 g ryżu do sushi
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 150 g serka śmietankowego
Przygotowanie:
1Ryż zalać wodą i gotować przez 25 minut pod przykryciem (najlepiej w specjalnym urządzeniu do gotowania ryżu).
2Ugotowany ryż przełożyć do miski i lekko przestudzić.
3Ocet ryżowy wymieszać z cukrem i dodać do ryżu. Wymieszać. Ryż powinnien mieć temperaturę pokojową.
4Serek śmietankowy pokroić na prostokątne kawałki o szerokości 1 cm i długości takiej, jak opakowanie serka, około 10 cm. Będzie go łatwiej kroić jeśli będzie dobrze schłodzony.
5Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środek z pestkami, a resztę pokroić w 1/2 cm kostkę.
6Awokado pokroić w cienkie plasterki.
7Łososia pokroić na długie kawałki o szerokości 1,5 cm.
8Ryż rozłożyć cienką warstwą na arkuszu nori, na 2/3 jego powierzchni (1/3 powinna zostać pusta).
9Sushi z serkiem śmietankowym Wasabi wymieszać z 2 łyżkami wody. Skropić ryż formując linię przez środek. W linii ułożyć kawałki ryby, ogórka i serka. Lekko zwilżyć wodą część nori bez ryżu. Zwinąć w rulonik, przyciskając delikatnie zwilżoną część. Ostrym nożem przeciąć rulon na pół, potem każdą połowę na pół i ponownie na pół. W ten sposób powstanie 8 kawałków sushi.
10Sushi z awokado Przepis będzie taki sam – wasabi z wodą skropić ryż. Ułożyć kawałki awokado. Lekko zwilżyć wodą część nori bez ryżu. Zwinąć w rulonik, przyciskając delikatnie zwilżoną część. Ostrym nożem przeciąć rulon na pół, potem każdą połowę na pół i ponownie na pół. W ten sposób powstanie 8 kawałków sushi.
Porcja dla:
16 osób