Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszny przepis na kurczaka w sosie imbirowo-miodowym – jeden z moich ulubionych sposobów na szybki obiad!

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka (ze skórą)
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Kurczaka pokroić na małe kawałki.

2W misce wymieszać jajka z solą, pieprzem i mąką.

3Kawałki kurczaka zanurzać w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut, aż będą chrupiące. Przekładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

4Na oddzielnej patelni podsmażyć imbir i czosnek. Dodać miód, sos sojowy i ocet, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia.

5Do sosu dodać kawałki kurczaka i gotować przez parę minut. Smacznego!

Porcja dla:

4 osób