Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Wspaniale aromatyczny ryż to dobry dodatek do obiadu. Można dodawać różne przyprawy i eksperymentować: imbir, pieprz, goździki a nawet cynamon! Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 szklanka (190 g) ryżu jaśminowego
- 1 i 3/4 szklanki (415 ml) wody
- sól do smaku
Przygotowanie:
1W rondelku rozgrzać olej, wsypać ziarna kuminu i podsmażyć, cały czas mieszając, aby nie przypalić! Dodać ryż i smażyć przez 1 minutę.
2Dodać wodę i sól i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 15 minut.
3Jeśli czujesz, że ryż zaczyna się przypalać, a jeszcze nie jest miękki, można postawić rondelek na patelni lub płytce, żeby nie był bezpośrednio na ogniu.
Porcja dla:
2 osób