15 min.
20 min.
35 min.
Ciepła złocista barwa i smak szafranu wraz z łagodną pikantnością imbiru sprawiają, że to warzywne curry smakuje prawie każdemu. Bardzo ważną rolę odgrywa w nim czosnek, nie tylko ze względu na smak, ale także na jego wartości lecznicze. Podawać z chlebkiem naan na ciepło.
Składniki:
- 400 g ziemniaków, pokrojonych
- szczypta szafranu
- 15 g świeżego imbiru, posiekanego
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 mały kalafior, podzielony na różyczki
- 150 ml gorącego wywaru warzywnego
- 150 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżeczki garam masala
Przygotowanie:
1Włożyć ziemniaki do dużego rondla z wrzątkiem i obgotować na małym ogniu 5 minut. Starannie odcedzić.
2Osuszyć rondel. Wrzucić szafran i lekko uprażyć. Dodać imbir, czosnek, cebulę, kalafior, wywar i jogurt. Wrzucić ziemniaki i mielone migdały.
3Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki, przykryć i dusić około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa trochę zmiękną. Dodać przyprawę garam masala i dusić jeszcze 2 minuty.
4Uprażyć orzechy nerkowca w opiekaczu. Tuż przed podaniem posypać curry orzechami i kolendrą.
Porcja dla:
4 osób