Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Ciepła złocista barwa i smak szafranu wraz z łagodną pikantnością imbiru sprawiają, że to warzywne curry smakuje prawie każdemu. Bardzo ważną rolę odgrywa w nim czosnek, nie tylko ze względu na smak, ale także na jego wartości lecznicze. Podawać z chlebkiem naan na ciepło.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków, pokrojonych
  • szczypta szafranu
  • 15 g świeżego imbiru, posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 mały kalafior, podzielony na różyczki
  • 150 ml gorącego wywaru warzywnego
  • 150 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki garam masala

Przygotowanie:

1Włożyć ziemniaki do dużego rondla z wrzątkiem i obgotować na małym ogniu 5 minut. Starannie odcedzić.

2Osuszyć rondel. Wrzucić szafran i lekko uprażyć. Dodać imbir, czosnek, cebulę, kalafior, wywar i jogurt. Wrzucić ziemniaki i mielone migdały.

3Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki, przykryć i dusić około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa trochę zmiękną. Dodać przyprawę garam masala i dusić jeszcze 2 minuty.

4Uprażyć orzechy nerkowca w opiekaczu. Tuż przed podaniem posypać curry orzechami i kolendrą.

Porcja dla:

4 osób