20 min.
100 min.
135 min.
Nie znam lepszego przepisu na świąteczną szynkę! Miód, białe wino i mus jabłkowy sprawiają, że szynka wychodzi nieziemsko soczysta!
Składniki:
- 2,5 kg szynki bez kości
- tymianek, sól i pieprz do smaku
- 2 kwaśne jabłka
- 50 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki białego wina
Przygotowanie:
1Mięso umyć, osuszyć, natrzeć tymiankiem, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 15 minut.
2W tym czasie przygotować mus. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, zasypać cukrem pudrem i dusić na małym ogniu. Jeśli jabłka nie są bardzo soczyste, najlepiej podlać je 1-2 łyżkami wody, żeby się nie przypaliły.
3Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i dodać do jabłek. Całość przetrzeć przez sito.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
5Miód wymieszać z winem i musem jabłkowym. Grubo rozsmarować po całej powierzchni szynki. Przełożyć do brytfanki.
6Piec przez około 80 minut, od czasu do czasu polewając wypływającymi sokami.
7Szynka wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.
Porcja dla:
8 osób