Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
100 min.
Całkowity czas:
135 min.

Nie znam lepszego przepisu na świąteczną szynkę! Miód, białe wino i mus jabłkowy sprawiają, że szynka wychodzi nieziemsko soczysta!

Składniki:

  • 2,5 kg szynki bez kości
  • tymianek, sól i pieprz do smaku
  • 2 kwaśne jabłka
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki białego wina

Przygotowanie:

1Mięso umyć, osuszyć, natrzeć tymiankiem, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 15 minut.

2W tym czasie przygotować mus. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, zasypać cukrem pudrem i dusić na małym ogniu. Jeśli jabłka nie są bardzo soczyste, najlepiej podlać je 1-2 łyżkami wody, żeby się nie przypaliły.

3Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i dodać do jabłek. Całość przetrzeć przez sito.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

5Miód wymieszać z winem i musem jabłkowym. Grubo rozsmarować po całej powierzchni szynki. Przełożyć do brytfanki.

6Piec przez około 80 minut, od czasu do czasu polewając wypływającymi sokami.

7Szynka wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.

Porcja dla:

8 osób