Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
235 min.

Ten tadżin z kurczakiem, ziemniakami, dynią i ciecierzycą jest bardzo sycący i bardzo smaczny. Często przygotowuję go zimą, gdy na dworze jest brzydka pogoda. Wszystkim bardzo smakuje! Podawać z kaszą kuskus.

Składniki:

  • 1 cały kurczak, pokrojony na kawałki
  • 150 ml passaty
  • 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w dużą kostkę
  • 400 g dyni, obranej i pokrojonej na kawałki
  • 2 cebule, pokrojone na ćwiartki
  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy, odcedzonej i przepłukanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty, dodać kurczaka, dobrze wymieszać i odstawić na 2 godziny.

2W dużej brytfance rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać kawałki kurczaka (marynatę odłożyć na później) i smażyć na rumiano. Doprawić solą i pieprzem. Dodać passatę, marynatę i 250 ml wody, gotować na średnim ogniu przez 15 minut.

3Dodać ziemniaki, cebulę i dynię (i 1 łyżkę wody, jeśli sos jest za gęsty), i dusić na małym ogniu przez 30 minut.

4Wmieszać ciecierzycę i dusić jeszcze przez 15 minut.

5Ułożyć kurczaka na półmisku, wkoło ułożyć warzywa, a po wierzchu polać sosem.

Porcja dla:

8 osób