40 min.
75 min.
235 min.
Ten tadżin z kurczakiem, ziemniakami, dynią i ciecierzycą jest bardzo sycący i bardzo smaczny. Często przygotowuję go zimą, gdy na dworze jest brzydka pogoda. Wszystkim bardzo smakuje! Podawać z kaszą kuskus.
Składniki:
- 1 cały kurczak, pokrojony na kawałki
- 150 ml passaty
- 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w dużą kostkę
- 400 g dyni, obranej i pokrojonej na kawałki
- 2 cebule, pokrojone na ćwiartki
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy, odcedzonej i przepłukanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty, dodać kurczaka, dobrze wymieszać i odstawić na 2 godziny.
2W dużej brytfance rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać kawałki kurczaka (marynatę odłożyć na później) i smażyć na rumiano. Doprawić solą i pieprzem. Dodać passatę, marynatę i 250 ml wody, gotować na średnim ogniu przez 15 minut.
3Dodać ziemniaki, cebulę i dynię (i 1 łyżkę wody, jeśli sos jest za gęsty), i dusić na małym ogniu przez 30 minut.
4Wmieszać ciecierzycę i dusić jeszcze przez 15 minut.
5Ułożyć kurczaka na półmisku, wkoło ułożyć warzywa, a po wierzchu polać sosem.
Porcja dla:
8 osób