15 min.
20 min.
95 min.
Wspaniałe miękkie gofry z ciasta drożdżowego. Doskonałe podawane z masłem, bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Składniki:
- 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 2 i 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 90 g masła, stopionego
Przygotowanie:
1Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki mleka i odstawić na 10 minut.
2W dużej misce wymieszać żółtka z 1/4 szklanki mleka i przestudzonym masłem. Dodać drożdże, cukier, sól i wanilię, wymieszać. Dodawać pozostałe mleko na przemian z mąką, wymieszać dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
3Rozgrzać gofrownicę. Posmarować lekko olejem i nałożyć około 1/2 szklanki ciasta (lub ilość sugerowaną przez producenta). Zamknąć pokrywę i piec, aż przestanie parować a gofry będą rumiane. Podawać od razu.
Porcja dla:
4 osób