Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
95 min.

Wspaniałe miękkie gofry z ciasta drożdżowego. Doskonałe podawane z masłem, bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Składniki:

  • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 2 i 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 90 g masła, stopionego

Przygotowanie:

1Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki mleka i odstawić na 10 minut.

2W dużej misce wymieszać żółtka z 1/4 szklanki mleka i przestudzonym masłem. Dodać drożdże, cukier, sól i wanilię, wymieszać. Dodawać pozostałe mleko na przemian z mąką, wymieszać dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

3Rozgrzać gofrownicę. Posmarować lekko olejem i nałożyć około 1/2 szklanki ciasta (lub ilość sugerowaną przez producenta). Zamknąć pokrywę i piec, aż przestanie parować a gofry będą rumiane. Podawać od razu.

Porcja dla:

4 osób