Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Grillowane kiełbaski w pikantnym sosie pomidorowym z fasolą, z dodatkiem puszystego purée z ziemniaków i pasternaku to znakomite danie na obiad. Najlepiej przyrządzić je z chudych kiełbasek, podanych z zielonymi warzywami – na przykład brokułami gotowanymi na parze.

Składniki:

  • 4 chude wieprzowe kiełbaski, razem około 280 g
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 820 g fasoli czerwonej albo borlotti z puszki, wypłukanej i odsączonej
  • 2 łyżki pomidorowego sosu chutney
  • 2 łyżeczki mielonej papryki

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do średniej temperatury. Kiełbaski położyć na ruszcie i piec przez 15 minut, często obracając, aż będą rumiane.

2Ugotować ziemniaki i pasternak, aż będą miękkie.

3W międzyczasie do rondla włożyć pomidory razem z zalewą, fasolę, sos chutney i paprykę, podgrzewać, aż całość zacznie się lekko gotować.

4Zdjąć kiełbaski z rusztu (nie wyłączać piekarnika). Kiedy lekko przestygną, przekroić każdą ukośnie na 4 grube plastry, a następnie dodać do sosu. Wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia.

5Ziemniaki i pasternak odcedzić, utłuc na purée z mlekiem i oliwą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

6Równomiernie rozłożyć purée na kiełbaskach z sosem, wstawić naczynie do piekarnika i zapiekać przez 5 minut, aż purée będzie przyrumienione i chrupiące. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób