30 min.
30 min.
60 min.
Grillowane kiełbaski w pikantnym sosie pomidorowym z fasolą, z dodatkiem puszystego purée z ziemniaków i pasternaku to znakomite danie na obiad. Najlepiej przyrządzić je z chudych kiełbasek, podanych z zielonymi warzywami – na przykład brokułami gotowanymi na parze.
Składniki:
- 4 chude wieprzowe kiełbaski, razem około 280 g
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 820 g fasoli czerwonej albo borlotti z puszki, wypłukanej i odsączonej
- 2 łyżki pomidorowego sosu chutney
- 2 łyżeczki mielonej papryki
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do średniej temperatury. Kiełbaski położyć na ruszcie i piec przez 15 minut, często obracając, aż będą rumiane.
2Ugotować ziemniaki i pasternak, aż będą miękkie.
3W międzyczasie do rondla włożyć pomidory razem z zalewą, fasolę, sos chutney i paprykę, podgrzewać, aż całość zacznie się lekko gotować.
4Zdjąć kiełbaski z rusztu (nie wyłączać piekarnika). Kiedy lekko przestygną, przekroić każdą ukośnie na 4 grube plastry, a następnie dodać do sosu. Wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia.
5Ziemniaki i pasternak odcedzić, utłuc na purée z mlekiem i oliwą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
6Równomiernie rozłożyć purée na kiełbaskach z sosem, wstawić naczynie do piekarnika i zapiekać przez 5 minut, aż purée będzie przyrumienione i chrupiące. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób