15 min.
25 min.
40 min.
Ten deser to istny cud na zimowe dni. Kremowy pudding ryżowy z dodatkiem wanilii, jajek, rodzynek i udekorowany sosem karmelowym. Dla dodatkowych walorów smakowych (i nie tylko) można dodać nieco rumu.
Składniki:
- 1 łyżka słonego masła
- ziarna z 1 laski wanilii
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 200 g kleistego ryżu (np. arborio)
- 750 ml pełnotłustego mleka
- 75 g rodzynek
Przygotowanie:
1Ryż zalać w rondelku wodą, gotować na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie odcedzić.
2Włożyć ryż z powrotem do rondla, dodać mleko i nasiona wanilii, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż ryż będzie ugotowany.
3W międzyczasie przygotować karmel: w rondelku, na dużym ogniu podgrzać kostki cukru z wodą, aż masa zbrązowieje, ale nadal będzie płynna. Wlać do naczynia żaroodpornego.
4Ugotowany ryż zdjąć z ognia, wmieszać cukier, masło, 2 jajka i rodzynki. Przelać do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku pod grillem przez kilka minut, aż się z wierzchu przyrumieni.
Porcja dla:
6 osób