Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ten deser to istny cud na zimowe dni. Kremowy pudding ryżowy z dodatkiem wanilii, jajek, rodzynek i udekorowany sosem karmelowym. Dla dodatkowych walorów smakowych (i nie tylko) można dodać nieco rumu.

Składniki:

  • 1 łyżka słonego masła
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g kleistego ryżu (np. arborio)
  • 750 ml pełnotłustego mleka
  • 75 g rodzynek

Przygotowanie:

1Ryż zalać w rondelku wodą, gotować na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie odcedzić.

2Włożyć ryż z powrotem do rondla, dodać mleko i nasiona wanilii, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż ryż będzie ugotowany.

3W międzyczasie przygotować karmel: w rondelku, na dużym ogniu podgrzać kostki cukru z wodą, aż masa zbrązowieje, ale nadal będzie płynna. Wlać do naczynia żaroodpornego.

4Ugotowany ryż zdjąć z ognia, wmieszać cukier, masło, 2 jajka i rodzynki. Przelać do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku pod grillem przez kilka minut, aż się z wierzchu przyrumieni.

Porcja dla:

6 osób