20 min.
35 min.
55 min.
Oto rodzaj tartaletek, zwany przez znawców croustades. Foremki do babeczek wysmarowane stopionym masłem wykłada się cienkimi kromkami chleba i zapieka. Napełnia się je potem nadzieniem z cebulek i suszonych pomidorów. Potrawę można przygotować z wyprzedzeniem i podgrzać tuż przed podaniem.
Składniki:
- 30 g masła, stopionego
- 12 cienkich kromek białego pieczywa
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 2 duże cebule (ok. 450 g), pokrojone w cienkie krążki
- 30 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych i grubo posiekanych
- 2 łyżeczki świeżego tymianku, drobno posiekanego
- 30 g orzechów włoskich, pokruszonych
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 230°C. Wysmarować odrobiną stopionego masła 12 foremek do babeczek. Wyciąć krążki ze wszystkich kromek chleba foremką do ciastek o średnicy 7,5 cm. Spłaszczyć krążki wałkiem i umieścić w foremkach do babeczek. Dokładnie przyciskać brzegi chleba i delikatnie zawijać, żeby babeczki miały kształt muszelek o falistych krawędziach.
2Posmarować babeczki resztą stopionego masła i piec 8–10 minut, aż będą kruche i przyrumienione. Odstawić w ciepłe miejsce. Jeżeli przygotowujemy je z wyprzedzeniem, przechowujmy je w szczelnie zamkniętym blaszanym pojemniku.
3Rozgrzać oliwę w dużym rondlu o grubym dnie, z dobrze dopasowaną pokrywą. Wrzucić cebulę, zamieszać, przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut, aż będzie miękka.
4Odkryć garnek z cebulą, zwiększyć ogień i smażyć mieszając, aż cebula mocno się przyrumieni. Zdjąć z ognia i dodać suszone pomidory razem z tymiankiem, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać (nadzienie przygotowane z wyprzedzeniem należy schłodzić i przechowywać w lodówce).
5Nadzienie przełożyć do tartaletek, posypać posiekanymi orzechami. Podawać gorące.
Porcja dla:
12 osób